Er du kjedelig Arbeidsledig?

Hans-Marius Engebretsen
3 min readMay 10, 2021

--

Norge møter nå den største andelen arbeidsledige siden depresjonen, og en stor del av disse nye arbeidsledige kan heller ikke gjøre noe med dette nå. Det skaper et problem, hva skal disse menneskene gjøre — hva skal vi gjøre? Hjemmekontor er kun koselig så lenge. Felleskapet vi føler av koronadugnadsånden er mest sannsynlig også midlertidig. Hytteforbud hindrer oss fra å gjøre det vi liker best, hva står vi igjen med?

Vi står igjen med en befolkning som har lite å gjøre. Vi har alle fått beskjed om å bli hjemme, beskjed om å ikke oppsøke situasjoner med andre mennesker. Dette er vanskelig, ingen tvil. Vi lærer når vi diskuterer, når vi møter meninger som er ulik vår egen. Men buggy Skype og provoserende innlegg i debatten er ikke nok for å kvele denne tørsten. Vi trenger stimuli!

I vår kultur er vi vant til å få mange goder fra staten, men en kur mot kjedsomhet er ikke en vi ville tenkt var mulig (beklager NRK). Og slik håper jeg det forblir! Hva skal de lære oss nå? Annet enn det vi trenger å vite om sykdommen. Vi har et tomrom her, mellom oss og kontoret. Mellom oss og følelsen av tid. Denne skal brukes konstruktivt. Vi kan ikke bidra til økonomisk utvikling i landet vårt nå, da burde vi bidra med personlig utvikling.

En sovende arbeidskraft er ikke en ubrukelig en. Noen velger å tenke på dette som en ferie, en liten pause fra stresset og konvensjonene av en normal hverdag. Andre har aldri jogget så mye, eller vært så produktiv. Hvordan vi oppfatter hjemmekontor, og hvordan vi takler tomrommet skapt av sykdommen er ulikt. Og det er slik det skal være, vi skal se på ting ulikt og løse ting ulikt. Men vi har alle et ansvar for å bidra med noe når vi sier dugnad. Det regjeringen ber om er at vi blir hjemme, men hva mer? Nei det er kun det de ber om. Herregud, ja da sitter jeg i stolen min da. Ser meg rundt. Og der ble jeg forført av tv-en.

Men nå mener jeg vi har et ansvar. Spesielt hvis du har blitt arbeidsledig som følge av denne krisen. Den norske økonomiens fremtid ligger i humankapital. Vi er et land med en høyt utdannet arbeidsstyrke og vi har en regjering som støtter innovasjon. Men vi er på ingen måte best, langt ifra. Det ser man på kronekursen når den daler som bly. Økonomien vår, i syn av markedene er en oljebasert én.

Denne dugnaden har skapt mange fantastiske initiativ, folk ønsker å gjøre ting. Og dette er en appell til deg som tenker at det kanskje ikke er mulig selv. Du som heller setter deg i sofaen for å chille kvelden ut. Til deg som tenker at; jeg er bare en tann i tannhjulet. Kom deg opp! Ikke ut! Men les noe da, gjør noe da, skriv noe da! Kjedsomheten, tomheten som kommer av denne situasjonen er til å utnytte. Kjedsomhet skaper kreativitet, ikke døyv den vekk med enda en episode. Ta pennen, lesebrillene og entusiasmen fatt — nå er det på tide å nørde med det du ikke hadde «tid» til før.

--

--